Home

Reorganizări Judiciare

La cererea unui creditor sau a debitoarei, instanta poate declara o societate in insolventa, caz in care numeste un practician care sa administreze procedura. In acest caz, societatea devine subiect al procedurii de reorganizare / lichidare judiciara.

Misiunea noastra ca administratori judiciari este de a identifica si exploata oportunitatile pe care compania insolventa le are pentru a fi reorganizata astfel incat sa ofere creditorilor o alternativa mai buna decat cea care presupune vanzarea activelor in cadrul unei proceduri de lichidare. Este sarcina administratorului sa estimeze sumele de bani care ar putea fi distribuite creditorilor in cadrul reorganizarii, comparativ cu cele distribuibile in cazul lichidarii si sa recomande solutia cea mai avantajoasa de stingere a datoriilor.

 

Comisia Europeană a prezentat in luna Martie 2014 o serie de principii comune aplicabile procedurilor de insolvență  inițiate la nivel național împotriva întreprinderilor aflate în dificultăți financiare. Obiectivul acestora este de a pune accentul pe încurajarea restructurării într-un stadiu incipient a întreprinderilor viabile, prevenindu-se astfel intrarea lor în insolvență, mai degrabă  decât pe lichidarea întreprinderilor respective. Având în vedere cele aproximativ 200 000 de întreprinderi din UE care riscă să intre în insolvență și cele 1,7 milioane de persoane care riscă să își piardă locul de muncă în fiecare an ca urmare a acestei situații, Comisia dorește să ofere întreprinderilor viabile șansa de a se restructura și de a se menține pe piață .

„Întreprinderile sunt indispensabile pentru crearea de prosperitate și de locuri de muncă, dar să  pui pe picioare o întreprindere și să  o menții pe linia de plutire e greu, mai ales încontextul economic actual”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte a Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție. „În condițiile în care tot mai multe întreprinderi se confruntă  cu dificultăț i financiare în Europa, trebuie să  reconsiderăm felul în care abordăm problema insolvenței societăților comerciale. Prima firmă  producătoare de automobile a lui Henry Ford a intrat în faliment după 18 luni de activitate, însă acesta a ajuns mai târziu să înființeze una dintre cele mai de succes societăți din lume. Nu ar trebui să sufocăm inovarea — dacă la început un întreprinzător cinstit are parte de eșec, ar trebui să i se dea posibilitatea să încerce din nou”.

 

Succesul unei proceduri de reorganizare judiciara depinde de viabilitatea planului de reoganizare si de o evaluare corespunzatoare a riscurilor afacerii:

  • managementul de criza al debitoarei;
  • strategia de reorganizare prin negociere cu principalii creditori votanti ai planului de reorganizare;
  • elaborarea planului de reorganizare a activitatii debitorului;
  • supravegherea implementarii planului de reorganizare si a programului de plati, parte componenta a acestuia.

Experții PDA Insovency vă pot susține cu succes în demersurile Dvs. privind reorganizarea judiciară a companiei prin:

  • Asistenta juridica pentru societatile aflate in insolventa;
  • Consultanta juridica pentru recuperarea creantelor impotriva societatilor aflate in insolventa;
  • Realizarea si implementarea planurilor de reorganizare pentru societati aflate in insolventa;
  • Realizarea si implementarea planurilor de redresare / prevenire a insolventei pentru societati aflate in dificultate;
  • Analiza si identificarea solutiilor optime pentru iesirea dintr-o anumita piata.